Návod na výrobu kvasné zátky
Kdo by se nechtěl pochlubit dobrou domácí pálenkou. V mnoha obcích a městech na Slovácku jsou pořádány košty slivovice a ostatních pálenek.
Základem prvkem pálenky je dobrý kvas.
Důvodů proč ovocný kvas kvasit za nepřístupu vzduchu je několik. Vyhnete se plísním, divokému kvašení a zoctovatění kvasu.
Pokud je kvas uložen v nádobě a pouze přikrytý víkem, kvašení nedojde do konce a zastaví se dřív. Příčinou jsou octové bakterie volně ve vzduchu.
Při kvašení za nepřístupu vzduchu, obsah vyvře takzvaně do sucha - všechen cukr se přemění na alkohol.
To má za následek větší výtěžnost při samotném pálení.
Kdo z vás někdy pálil ví, že při závěrečném dokapu se musí hlídat kdy se v pálence objeví nahořklá chuť která pálí v krku.
Její příčinou je zoctovatěly kvas.
Nyní popíši jednoduchou kvasnou zátku, kterou si můžete vyrobit.
1. Základem
je padesátilitrový sud.
Dá se s ním dobře manipulovat, snadno dopravit do pálenice, má hrdlo má dostatečný průměr.
K sudu je potřeba dokoupit
těsnění.
2. Do víka vyřežte
otvor o průměru pět centimetrů.
3. Do otvoru dáte
elektrikářskou průchodku.
Do průchodky nasunete
špunt s otvorem pro kvasnou zátku.
4. Nakonec
kvasnou zátku. Tato je na max. 50 litrů. Na větší objem sudu nestačí.
Funguje to spolehlivě, po vykvašení není v ovocné břečce žádný cukr.
Spoustu dalších praktických rad na lepší pánenku najdete v příručce
Jak vypálit lepší slivovici.
Byla napsána a věnována sadařům, zahrádkářům, destilatérům, hobby páleníkům a milovníkům pálenky na Slovácku, Valašsku, Hané a Vysočině, aby uchovali dobré tradice pěstitelského pálení.
26. 12. 2018
zpět na aktuality e-shop
Není ocet jako ocet
Ocet dle vládních ustanovení.
Definice jablečných octů ve státech USA vydaných Správou pro kontrolu potravin a léčiv.
-
1. Jablečný ocet. Ocet z jablečného moštu. Produkt vyrobený pomocí alkoholové a následně octové fermentace ze šťávy z jablek.
-
2. Ocet vyrobený ze směsi lihového octa a octa z jablečného moštu. Tento výrobek musí být označen jako směs produktů s názvy produktů v pořadí dle dominance.
-
3. Ocet vyrobený ze sušených jablek, jablečných jádřinců nebo jablečných slupek. Tento ocet musí být označen “ ocet vyrobený z ___________ “. Prázdné místo v textu je doplněno názvem jablečného produktu (produktů) použitého (použitých) jako materiál ke kvašení.
A jak je to s označováním v Česku? Neoznačuje se to. A proč? - Pro jistotu.
Znění vyhlášky v ČR:
Ovocný kvasný ocet vyrobený kysáním lihu obsaženého v ovocném nebo sladovém víně, které bylo kysáno společně s ředěným kvasným lihem.
Ani zmínka z čeho je ocet vyroben.
Jablečný ocet Karotkin je vyroben z jablečného moštu pomalým kvašením dle bodu 1.
02. 02. 2019
zpět na aktuality e-shop
Kolik druhů octů máte v kuchyni?
Dobře zásobený obchod a následně kuchyně by měla mít nejméně čtyři základní druhy octa.
Máte li místo v regále a chystáte si jej doplnit, začal bych octem z jablečného moštu. Nepasterizovaného, svěžího a jemného.
Na salátové zálivky je vhodný dobrý ocet z červeného vína. Dále nevynechejte balzamikový ocet.
A nakonec bílý destilovaný ocet, stará opora kuchařek, je oblíbený jak k nakládání zeleniny, tak i k čištění.
Kromě těchto základných druhů octa postupně můžete objevovat i jejich ochucené variace.
Například jablečně – švestkový nebo jablečně – medový. Můžete experimentovat s výrobou ovocných a zeleninových salátů.
Jsem přesvědčen, že vlastnosti kvalitního octu ocení, jak znalci koření, tak jej v dobrém přijmou i ti co jej ochutnají poprvé.
Nemohu ve výčtu vynechat bylinkové octy, vhodné na marinády – ocet jablečný s tymiánem.
Ponořte se do škály jemných voňavých chutí octů a zjistíte, jak běžné jídlo obohatíte dobře zvoleným octem.
Miloš Gavala 02. 02. 2019
zpět na aktuality e-shop
KAROTKIN – dodavatel produktů ze Slovácka a Bílých Karpat - Česká republika.
© 2011 KAROTKIN